MAANDAG - VRIJDAG

09.00 - 17.30 UUR

Antivirus

Waarom je computer beveiligen tegen virussen?

Om een heel simpele reden: als je computer contact krijgt met een andere computer die ‘besmet’ is met een virus, kan die van jou ook besmet raken. Gevolg: verlies van bestanden, diefstal van gegevens, fraude of zelfs het onbruikbaar worden van de computer.

Zelfs in het eenvoudigste gebruik van een computer staat je computer regelmatig in contact met andere computers. Via internet, mail en niet te vergeten de talloze social media die iedereen gebruikt.

Grappenmakers, die zich soms ‘hackers’ noemen, vinden het leuk om programma’s te bouwen die ‘inbreken’ in je computer om daar informatie te stelen, informatie te vernietigen of zelfs je computer helemaal ‘over te nemen’ en te gebruiken voor hun eigen (meestal illegale) doeleinden. Soms gebruiken ze je computer zelfs om weer andere computers te ‘besmetten’ met als enige doel om een grotere chaos te creëren of om uiteindelijk bij een computer terecht te komen waar ze iets van hun gading kunnen vinden.

Deze illegale en zelfs misdadige karakters die zich hackers noemen, gebruiken hiervoor programma’s die zich gedragen als (bijvoorbeeld) een virus. Een programmaatje dat een bepaalde werking heeft in de computer en zichzelf bijvoorbeeld verspreidt naar andere computers via je mail, social-mediacontacten, enzovoort. Dit kan ook een programma zijn dat als het ware de ‘achterdeur’ van je computer van het slot draait waardoor zij toegang hebben tot je computer. De programma’s die ze daarvoor bouwen worden steeds slimmer en moeilijker te detecteren, waarmee ze ook steeds gevaarlijker worden.

Hoe bescherm je je computer?

Eigenlijk doe je dat met even simpele programma’s als de hackers gebruiken. In de basis heel eenvoudige programma’s (ook al gebruiken ze soms razend knappe werkwijzen om snel genoeg te kunnen werken) die voorzien zijn van een bestandje waarin alle kenmerken (de ‘handtekeningen’) van zo veel mogelijk virussen zijn opgenomen.

Het programma doet, in de basis, niet veel meer dan alles dat langs komt in het ‘werkgeheugen’ telkens vergelijken met de gegevens uit het databestandje. Herkent het programma iets, dan meldt het netjes dat het een virus heeft gevonden, de betere geven zelfs aan hoe het verwijdert kan worden en de nog betere verwijderen het zelf. Is het programma niet zeker van z’n zaak, dan meldt het een ‘mogelijke’ bedreiging en laat het aan jou over om er eventueel iets mee te doen.

Natuurlijk is het belangrijk regelmatig dat bestandje met ‘handtekeningen’ bij te werken (te ‘updaten’) zodat de laatst bekende gegevens geladen worden. Zou je dat niet doen, dan worden nieuwere virussen niet herkend en ben je alsnog kwetsbaar. Ook is het verstandig regelmatig gewoon je hele computer (dus alles op de ‘harde schijf’) te laten controleren door dat programma om er zeker van te blijven dat je niet stiekem ergens een virus op je computer hebt.

Meer informatie?

Wil je meer informatie over onze antivirus? Vul dan onderstaand formulier in of neem contact met ons op!

Contact
Bezig met versturen